Kabaklı Göleti can çekişiyor: "Kuş cennetini maalesef kaybetmek üzereyiz!"
Diyarbakır'da Dicle Üniversitesi kampüsü içerisinde yer alan ve yaklaşık 100'ün üzerinde farklı kuş türünün bir arada yaşadığı Kabaklı Göleti, kuruma noktasına geldi. Kabaklı Göleti'nde tarım ilaçlarının bilinçsiz kullanımı, kuraklığa bağlı buharlaşma ve su kaybı yaşanıyor. Prof. Dr. Ahmet Kılıç, "Kuş cennetini maalesef kaybetmek üzereyiz" dedi.
Dicle Üniversitesi yerleşkesinde bulunan ve 100'ün üzerinde farklı kuş türünün bir arada yaşadığı nadir yerlerden biri olan Kabaklı Göleti, tarım ilaçlarının bilinçsiz kullanımı, kuraklığa bağlı buharlaşma ve su kaybı nedeniyle kuruma noktasına geldi.
Göletin kenarları yosun ve tarım ilaçlarının atıkları ile kaplandı. Gölete gelen kuşlar, temiz olan noktalarda beslenmeye başladı.
Göletin yüzde 50 oranında su kaybettiğini belirten Biyoçeşitlilik ve Çevre Koruma Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, "Son yıllarda yaşanan kuraklıktan dolayı suyunun yüzde 50'sini kaybetti. Burada buharlaşmanın etkisi de çok büyüktür. Buharlaşma aşırı miktarda ve yağış da maalesef yeterli değildir. Ondan dolayı göletin yarısından fazlasında su artık bulunmuyor. Burası deyim yerindeyse bir kuş cennetiydi. Hala kurtarılma şansı var. Fakat tedbir alınması lazım" dedi.
"TARIM İLAÇLARI GÖLETE ZARAR VERİYOR"
Çiftçilerin bilinçsiz tarım ilaçları kullanmalarının da önlemesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Kılıç, "Çevre tarlalarında kullanılan tarım ilaçları gölde maalesef birikim yapıyor ve bunun etkilerini de çekilen video ve resimlerde görüyoruz. Bundan dolayı kuş cennetini maalesef kaybetmek üzereyiz. İlgililerin bu konuda hassasiyet gösterip, gölete su takviyesi yaparlarsa burayı kurtarma şansımız var." diye konuştu.
"ACİLEN SU TAKVİYESİ LAZIM"
Kabaklı Göleti'nin kurtarılması için acilen su takviyesinin yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Kılıç, "Her geçen gün kuraklık şiddetlendikçe buna benzer göletleri, dereleri, çayları ve daha büyük su sistemlerini kaybedeceğiz. Bu yüzden ilgililerimizin su biriktirme konusunda çabalara destek vermeleri lazım. Aksi takdirde zor günler bizleri bekliyor." dedi.
Kaynak :Ntvhaber
Son Haberler
- Reyhanlı Baraj Gölü, Türkiye'nin yeni kuş cenneti oluyor! 11
- Öğrenciler kuş türlerini resmetti 48
- Onlarca kuş türüne ev sahipliği yapıyor: Dilkaya Sazlığı'nda yangın 32
- Türkiye'nin 'kuş' haritası: 497 tür bulunuyor, Hatay, Mersin ve İstanbul ilk üç sırada yer alıyor 66
- Yüzlerce kuş havai fişeklerin ve maytapların kurbanı oldu 65
- Kızılırmak Deltası'nda kış ortası su kuşu sayımında 71 türden yaklaşık 98 bin kuş tespit edildi 54
- Öğrencilere Kızılırmak Deltası Bafra Kuş Cenneti gezdirildi 68
- Nadir görülebilen kuş türü "dağ cılıbıtı", Şanlıurfa'da görüntülendi 116
- Kabaklı Göleti can çekişiyor: "Kuş cennetini maalesef kaybetmek üzereyiz!" 79
- Kuşların sonbahar göçü Beykoz’dan izlenecek 123
- Av yasağı olan kuş ve sürüngenleri öldürmenin cezası belirlendi 155
- Kuşlar ekolojik tünel sayesinde daha rahat hareket ediyor 121
- Yeşil Sırtlı Balıkçıl yeni türümüz 548
- Eber Gölü’nde su seviyesinin azalması kuş türlerini olumsuz etkiledi 136
- Iğdır'ın dağlık bölgelerinde 110'dan fazla kuş türü yaşıyor 580
- Türkiye'nin Yeni Kuş Türü; Kara Sümsük! 278
- Van Gölü havzasında kuş popülasyonu artıyor 237
- Gaziantep’te kuş türlerinde “bahar” bereketi yaşanıyor 495
- Türkiye’deki 453 kuş türünün yarısını barındıran göl için kırmızı alarm verildi! Binlerce canlının hepsini ayrı ayrı etkileyecek 1189
- BM Raporu: Göçmen kuş ve hayvanların nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya 318
- İpekkuyruk Macerası 317
- İpekkuyruk Macerası 129
- İpekkuyruk yıllar sonra Rize'de görüntülendi 300
- İzmir'deki Kuş Cenneti yüzlerce türe ev sahipliği yapıyor 290
- Son yağışlar, kuruyan 'Kuş cenneti'ne umut oldu 277
- Swarovski'nin akıllı dürbünü baktığınız kuşları tespit ediyor 338